Regijsko preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči

V lanskem letu je bil prebit led glede osnovnošolske ekipe prve pomoči. K interesni dejavnostiČlani ekipe na regijskem preverjanju Prva pomoč smo septembra povabili učence od 6. do 9. razreda. Od oktobra dalje smo se redno srečujemo in spoznavamo različne poškodbe, obolenja in bolezenska stanja. Nekaterim lanskoletnim tekmovalcem se je pridružilo lepo število novih.

Svoje znanje so učenci nadgradili tudi s treningom na sedežu območnega združenja Rdečega križa v Ljubljani, kjer so med drugim izvajali temeljne postopke oživljanja in spoznavali delo z defibrilatorjem.

Ker je bilo število učencev na interesni dejavnosti precej večje, kot jih je lahko v ekipi, smo izvedli šolsko tekmovanje. Dobro znanje so pokazali prav vsi, vendar je bilo v ekipi prostor le za 8 tekmovalcev.

V sredo, 30. marca je na Rdečem križu Slovenije-OZ Ljubljana potekalo lokalno preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči. Preverjanja se je udeležilo 18 osnovnošolskih ekip iz Mestne občine Ljubljana in primestnih občin Medvode, Dobrova – Polhov Gradec, Velike Lašče, Smlednik in Vodice.

Ekipo OŠ Vodice so na lokalnem preverjanju sestavljali Žan Pirc Jeraj, Žan Verbič, Eva Bergant, Sabina Hočevar, Nina Gubanc, Miha Gyergyek in Nino Novak. Kot poškodovanki sta nam na pomoč priskočili šestošolca Klara Caserman in Mirjam Merše. Mentorji, ki smo preko leta usposabljali ekipo, pa smo bili Irma Janežič, Miha Kimovec in Jana Potočnik.

Šolsko ekipo po pravilih sestavlja 6 članov in dve rezervi. Tekmovanje na lokalnem nivoju je sestavljeno iz teoretičnega testa o prvi pomoči in Rdečem križu, praktični del pa zajema 3 različne poligone s po dvema poškodovancema.Del ekipe pri reševanju testov

Znanje članov ekipe so nas pripeljali do odličnega 6. mesta. To je pomenilo, da zgodba s prvo pomočjo za to šolsko leto še ni bila zaključena. Prvih dvanajst osnovnošolskih ekip prve pomoči (OŠ EPP) iz lokalnega preverjanja je namreč svoje znanje preverilo na 7. regijskem preverjanju OŠ EPP, ki je potekalo 13. 4. 2016 na OŠ Brezovica.

Ekipi se je tokrat pridružil tudi Benjamin Korelc, zaradi sočasnih dejavnosti pa ni tekmoval Žan Verbič. Poškodbe so bile nekoliko zahtevnejše, saj so zajemale tudi temeljne postopke oživljanja, nenadna obolenja in bolezenska stanja. Člani ekip so se pomerili na treh delovnih mestih, ki so prikazovali nezgode na športnem dogodku v Planici, ter na pisnem delu, kjer so reševali test iz poznavanja zgodovine in organizacije Rdečega križa ter prve pomoči.

S svojim prikazanim znanjem smo bili zelo zadovoljni, prav tako pa tudi z rezultatom, saj smo med 12-imi ekipami zasedli odlično šesto mesto. Čestitke vsem  tekmovalcem za odličen dosežek, prav tako pa pohvale vsem učencem, ki so v letošnjem šolskem letu obiskovali interesno dejavnost Prva pomoč.

Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja