Predstavitev poklica astronom na Informativi

Obveščamo vas, da se lahko pridružite na Informativinem forumu v soboto ob 15. uri na predstavitvi poklica astronoma.Poklic astronoma je najverjetneje eden najbolj zanimivih in hkrati skrivnostnih. Z astronomom Maticem Smrekarjem se bomo pogovorili o tem, kaj spada pod delo astronoma, katera znanja so ključna, kako postati astronom in katere izzive jih čakajo na karierni poti.

Hkrati vas vabimo, da izkoristite priložnost in ob obisku Informative učencem omogočite ogled ene od čudovitih projekcij na temo vesolja in astronomije v Planetariju Ljubljana(opis prilagamo spodaj).

Planetarij Ljubljana je najnovejša pridobitev slovenske prestolnice in se nahaja na Ploščadi Ajdovščina (le 10 minut peš od Informative, zemljevid priložen). Gre za novo generacijo digitalnih planetarijev, ki poleg astronomskih predavanj z uporabo posebnih programov za prikazovanje zvezdnega neba, ponuja enkratno doživetje ob ogledu poljudno-znanstvenih filmov, narejenih posebej za predvajanje po celotni kupoli, kar gledalcu daje občutek, da je v središču dogajanja.

Priporočamo ogled naslednjih projekcij, ki so že sinhronizirane v slovenščino:

ROSETTA – poljudno-znanstveni film o raziskovanju kometov
Trajanje: 23 min.

Film ponuja pregled od prazgodovinskega opazovanja kometov do edinstvenega človeškega dosežka v raziskovanju vesolja – odprave vesoljske sonde Rosetta na komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Razloži ustroj sončnega sistema in prikazuje celotno pot sonde Rosetta od njene izstrelitve v Francoski Gvajani do pristanka na kometu. V filmu so uporabljeni resnični posnetki, ki so nastali med misijo, kar gledalcu omogoča, da komet gleda skozi »oči« sonde Rosetta in mu daje občutek, kot da se nahaja na površju kometa.

ASTRONOMIJA – poljudno-znanstveni film o razvoju astronomije kot znanosti
Trajanje: 24 min.

Film pripoveduje o astronomiji kot znanstveni vedi, njenem izvoru, zgodovini in razvoju. Med pripovedovanjem bo zastavljeno in razkrito veliko vprašanj o legi zvezd na nebu, strukturi in položaju ozvezdij, strukturi Sončnega sistema, in o tem, kako ga je človek postopoma spoznaval, o odkritjih Galileja in Kopernika ter o sodobnem pogledu v vesolje preko teleskopa Hubble in njegovega najnovejšega naslednika vesoljskega teleskopa Jamesa Webba.

OZVEZDJA – poljudno-znanstveni film o ozvezdjih nad severno poloblo
Trajanje: 45 min.

En od najlepših planetarijevih filmov. Projekcija podrobno razloži postavitev polarnih ozvezdij in kako jih lahko najdemo na nebu ter kateri zanimivi vesoljski objekti (zvezde, meglice) so skriti v njih. Med gledanjem filma učenci spoznajo, kako poimenujemo posamezne zvezde glede na njihovo svetlost, predstavljeni so tudi vsi pomembnejši astronomski izrazi, kot so zvezdna velikost, magnituda in zvezdni soj. Opis posameznih zvezd se močno prepleta z znanimi grškimi miti, ki so služili kot podlaga za poimenovanje posameznih ozvezdij, npr. legenda o jezi boginje Here in o pogumnih dejanjih junaka Perzeja.

POTOVANJE V SREDIŠČE RIMSKE CESTE – poljudno-znanstveni film o raziskovanju naše galaksije
Trajanje: 7 min.

Kratka projekcija, ki je nastala pod okriljem Evropske vesoljske agencije, pojasnjuje pomen raziskovanja Rimske ceste, na kratko predstavi njeno sestavo in opiše pojav črne luknje ter teleskope v puščavi Atacama v Čilu. Zaradi kratkega trajanja projekcijo dodajamo filmu Rosetta ali Astronomija.

RAZISKOVANJE SONCA – poljudno-znanstveni film o raziskovanju naše galaksije
Trajanje: 11 min.

Projekcija o Soncu, vesoljskem vremenu, zemeljski atmosferi, magnetnem polju, dinamičnem sončnem observatoriju (SDO). Zaradi kratkega trajanja projekcijo dodajamo filmu Rosetta ali Astronomija.

Poleg omenjenih filmov imamo še nekaj filmov v angleščini (brez slovenskih podnapisov), opis katerih si lahko preberete na naši spletni strani:

Back to the Moon for Good, 25 min.: https://artdomecinema360.eu/portfolio-item/back-to-the-moon-for-good/

Dark Matter, 20 min.: https://artdomecinema360.eu/portfolio-item/dark/

Wonderful Journey to Solar System, 26 min.: https://artdomecinema360.eu/portfolio-item/solar-system-a-wonderful-journey/

Dvorana Planetarija Ljubljana sprejme do 35 gledalcev, povprečno trajanje predstav je 40-45 minut.

Za šole smo pripravili posebno ponudbo za ogled projekcije: 3,5 EUR na učenca, spremljevalci imajo prost vstop.

Zaradi lažje organizacije in zagotovitve termina, vas vabimo, da si ga čimprej rezervirate.

Za vsa dodatna vprašanja so dosegljivi na skupine@artdomecinema360.eu ali 070 717 044.

Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja