Dan požarne varnosti na osnovni šoli Vodice

Na osnovni šoli Vodice smo se odločili, da delovno soboto v našem šolskem koledarju izvedemo 7. oktobra  2017 in jo organiziramo kot  dan dejavnosti – Evakuacija šole  -> SLIKE. Namen vsakoletne vaje je, da preverimo usposobljenost zaposlenih in učencev, da v primeru nesreče kar najvarneje in najhitreje zapustijo šolske prostore.

Uvod v sobotni tehniški dan je bila nenapovedana evakuacija, ki smo jo na šoli izvedli v četrtek, 5. oktobra. Večina učencev in učiteljev se ob alarmu za izpraznitev šole ni nahajala v svojih matičnih učilnicah, kar je predstavljalo realno situacijo na šoli. Veliko učencev se je nahajalo v telovadnici in v mali telovadnici, slučajno so bili prisotni tudi učenci PŠ Utik. Kljub nepripravljenosti je umik iz stavbe potekal v skladu z evakuacijskim načrtom. O napakah, ki smo jih učitelji opazili, smo vse učence seznanili na petkovi skupni razredni uri. Predvsem smo jih opozorili na hojo ob steni in na hojo v koloni v zahtevani varni razdalji. Seznanili smo jih tudi z organizacijo načrtovane  delovne sobote in opozorili na evakuacijske poti iz posameznih učilnic.

V soboto so se učenci z razredniki in sorazredniki zbrali v matičnih učilnicah.  Po opravljenem pregledu prisotnosti, se je kmalu zaslišalo obvestilo po ozvočenju, da je prišlo do vžiga olja v šolski kuhinji. Ker je obstajala nevarnost eksplozije, je ravnatelj odredil izpraznitev šolskih prostorov. Zvok alarma je napovedal, da je situacija resna.  Učenci, zaposleni in drugi obiskovalci so hitro in varno zapustili šolske prostore. Po pregledu prisotnih je bilo ugotovljeno, da manjkajo 4 učenci in učiteljica 6. a-razreda. Pogrešani naj bi se nahajali v eni izmed učilnic v 1. nadstropju.  Ker umik po stopnišču ni bil več varen, je ravnatelj obvestil vodjo evakuacije, ki je zaprosil PGD Kamnik za pomoč. Pripeljali so se z gasilsko avto lestvijo. Reševalna akcija je hitro stekla in učenci ter učiteljica so bili rešeni na varno. Oskrbela jih je ekipa prvih posredovalcev GZ Vodice.

Vaji evakuacije so sledile preventivne delavnice. K sodelovanju smo povabili vsa  gasilska društva v Gasilski zvezi Vodice, vodnike reševalnih psov iz Kranja in PGD Kamnik. Sodelujoči so se skrbno pripravili na delavnice, sproti so se prilagajali starostni skupini. Člani PGD Zapoge so prikazali opremo in način gašenja požarov v naravi ter delovanje stare motorne črpalke. Na delavnici PGD Polje so učenci spoznali in preizkusili vodne curke in peno za gašenje. Vodnika reševalnih psov iz Kranja sta s svojimi tremi psi prikazala iskanje pogrešanih oseb. Prvi posredovalci različnih gasilskih društev GZ Vodice so med mlade širili znanje o oživljanju, uporabi AED-ja, ter ostalo znanje s področja prve pomoči. Člani PGD Bukovica-Utik so poskrbeli za najglasnejšo delavnico. Prikazali so požar na plinski jeklenki in eksplozije doz od barv in lakov. Prisotni so spoznali opremo gasilskega vozila GVC 16 / 25, ki so ga predstavili člani PGD Šinkov Turn.  Nekateri učenci so oblekli tudi kakšen kos osebne zaščitne opreme. Gasilsko avto lestev PGD Kamnik, ki je bila uporabljena že na vaji evakuacije, so si učenci pogledali tudi od blizu in spoznali nosila za prenos ponesrečencev z višine. Na delavnici PGD Repnje-Dobruša je operativni gasilec prikazal nameščanje izolirnega dihalnega aparata, člani so skupaj prikazali tudi delo na trodelni raztegljivi lestvi. S prikazom gašenja vnetljivih tekočin in predstavitvijo gasilnikov so sodelovali člani PGD Vodice.  Učenci so bili navdušeni,  najpogumnejši so se preizkusili tudi v gašenju ognja  z gasilnimi aparati.

Potek evakuacije in predstavitev  delavnic so si ogledali tudi predsednik GZ Vodice g. Bogomir Novak,  poveljnik g. Alojz Kosec,  malo kasneje se nam je  pridružil tudi župan g. Aco Franc Šuštar.

Hvala vsem gasilkam in gasilcem, predsednikom in  poveljnikom posameznih gasilskih društev v  GZ Vodice, ker ste prisluhnili našim željam, si vzeli čas to sobotno dopoldne in  med učence ter zaposlene naše šole delili svoje znanje in izkušnje. Prepričani smo, da ste navdušili marsikaterega mladega nadobudneža, da se vam pridruži v gasilskih vrstah. Verjamemo, da bomo tako dobro  sodelovali tudi v prihodnje. Želimo si, da bi bile vaje evakuacije le  vaje in da bi bilo vedno tako.

 

 

 

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja