Pustne šeme

Pustovanje, pustni karnevali in šemljenje so ena najstarejših običajev pri nas in po svetu. Že naši predniki so praznovali obdobje ponovnega prebujanja narave in odhajanja zime, kar so proslavili z rajanjem, šemljenjem v maske in, kakopak, tudi z dobro pijačo in jedačo -> SLIKE.

Tudi letos ni bilo nič drugače. Otroci so se že nekaj dni prej veselili, da letos za našo šolo v pustnem času ni počitnic in bodo k pouku lahko prišli našemljeni.

Jutranjo tišino zasnežene pokrajine je popestril klepet maškar in njihovih staršev, ki so po zasneženem parkirišču za njimi hiteli v šolo in jim popravljali še zadnje detajle na kostumih.

Nasmejane vile, princeske, indijanci, čarovnice, kostkoti in drugi so iz garderob ponosno stopali do svojih učilnic, kjer so z veseljem ogovorili svoje učiteljice in čakali, katera ne bo prepoznala svojih dobro našemljenih učencev.

Zjutraj so se maškare predstavile sošolcem v razredu, po malici pa smo se vsi od 1. do 5. razreda v pustnem sprevodu odpravili v Kulturni dom. S prijetnim nagovorom in nagajivimi mislimi o prihajajoči pomladi, nas je prijazno sprejel župan občine Vodice g. Aco Franc Šuštar. Razveselil nas je z okusnimi krofi in sladkarijami, ter nam zaželel prijetno rajanje in pustovanje tudi v popoldanskem času, ko se maškare predstavijo še ljudem po hišah in naprosijo kaj dobrega za PUSTA HRUSTA. Če nam je letošnji pustni torek kaj popestril in polepšal jutranje hitenje, odmetavanje snega in gnečo na cestah pa se prepričajte sami v galeriji slik…

Vesna Cankar in Greta Rozman

Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja