20 let projekta Zdrava šola

Projekt mreže Zdravih šol deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vanj so vključene šole, ki zavestno, načrtno in usmerjeno promovirajo zdravje. OŠ Vodice se je v mrežo vključila leta 1998, torej letos obeležujemo 20-letnico sodelovanja. V preteklosti se je v vlogi koordinatorjev zvrstilo kar nekaj učiteljev: Irena Winkler, Vika Ciperle, Gregor Bizant in Miha Kimovec, trenutna koordinatorka je Irma Janežič.

Zdravje, gibanje in varnost so področja, ki so pomembna za vse generacije. Ker letošnji šolski koledar predvideva tri delovne sobote, smo eno namenili aktivnostim s tega področja in jih združili v tehniški dan.

Sobotni delovni dan smo začeli z vajo evakuacije, pri kateri so sodelovali tudi člani prostovoljnega gasilskega društva Vodice. Vaja je potekala hitro, brez posebnosti. Po analizi so se pričele delavnice. Področje gibanja je prevzela plesna šola Studio Ritem s svojimi plesnimi učitelji, ki so sodelujočim dokazali, da tudi ples lahko blagodejno vpliva na zdravje.

Nad organizacijo delavnic je, ob pomoči šolskega tima Zdrave šole, bdela vodja Irma Janežič. Delavnice so bile prilagojene starostnim skupinam, vse pa so zajemale vsebine, ki so v letošnjem letu rdeča nit Zdrave šole – duševno zdravje, prehrana in gibanje.

Prvošolce je obiskala gospa Tjaša Bevc in jim predstavila projekt Hobotnice za nedonošenčke. Ker mali prstki še ne obvladajo kvačkanja, so izdelali vsak svojo papirnato hobotnico. Drugošolci so s pomočjo učitelja Gregorja Bizanta spoznavali, koliko sladkorja vsebujejo sladke pijače. Kako pomembni sta zdrava hrbtenica in pravilna drža, predvsem pa pravilno nošenje šolske torbe, so skozi vaje spoznavali tretješolci ob vodenju učiteljice Joži Nastran Brank. Četrtošolce je obiskala gospa Katrin Modic iz projekta Bontonček, ki deluje v okviru društva za teorijo in kulturo hendikepa. Učenci so tako spoznali najrazličnejše situacije, v katerih se znajdejo hendikepirani. Petošolci so odkrivali naravno kozmetiko in zelišča, ter pod mentorstvom gospe Simone Šilc izdelali vazelin za ustnice. Temeljni postopki oživljanja so bili tema, s katerimi so se seznanjali šestošolci. V svet prve pomoči jih je popeljala učiteljica Jana Potočnik. Projekt Za Slovenijo brez tobaka, ki deluje pod okriljem NIJZ so spoznavali sedmošolci. Delavnico je vodil nekdanji učenec Andrej Gyergyek. Doping je področje, po katerem vse pogosteje posegajo tudi rekreativci. Osmošolcem je fair play, doping in njegove posledice predstavil učitelj Miha Kimovec. O varni, odgovorni in učinkoviti rabi spleta je devetošolce seznanil član skupine Varni internet.

Eno uro so oddelki na razredih urah izvajali vsebine o zdravem življenju glede na razredne interese in dinamiko. Med drugim so izvajali socialne in družabne igre, ustvarjali na temo zdrave šole, učenci 8. b so posneli tudi filmček dopoldanskega dogajanja na šoli.

Delavnice so bile aktivne in dopoldne je zelo hitro minilo. Hvala vsem izvajalcem za dragoceni čas in atraktivne delavnice, ki so koristile tako učencem, kot tudi ostalim zaposlenim na šoli.

Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja