Teden družin

V soboto, 15. 5., je bil mednarodni dan družin, v času od 15. do 22. 5. pa Teden družin.

Za Teden družin so v sodelovanju z ZPMS in s kulturno-umetniškimi ustanovami pripravili akcijo ZA DRUŽINE BREZPLAČNO. Odzvalo se je 38 muzejev in galerij, seznam le teh pa si lahko ogledate -> seznam.

Geslo letošnjega mednarodnega dneva družin je »Družine in nove tehnologije«.

Tema se dotika pandemije Covid-19, ki je pokazala na pomembnost digitalne tehnologije za delo, izobraževanje in komunikacijo. Pospešila je tehnološke spremembe, ki so sicer že potekale v družbi in pri delu, na novo pa v izobraževanju. V porastu so inovativni načini dela in prilagodljivost tako zaposlenih kot delodajalcev, hibridno poučevanje in prilagodljivost učencev/dijakov/študentov. Na drugi strani pa se je povečala zaskrbljenost zaradi negativnih vplivov tehnologije (»nova« utrujenost zaradi »zaslonkarstva«, spletno ustrahovanje, spletno nadlegovanje, itd.). Zaradi zaprtja šol in povečanega obsega dela od doma, so se starši srečevali s povečano zaskrbljenostjo in izgorelostjo. To pa je mogoče povezati z dolgoročnejšimi negativnimi vplivi na dobro počutje otrok.

Zaradi vsega tega objavljamo »Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih«, ki so izšle pred dnevi (gre za priporočila slovenskih pediatrov za starše) -> smernice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja